Magnetometer

Doel: Meten van verschillen in de sterkte van het aardmagnetisch veld. In hoofdzaak de invloed vaststellen van de zonneactiviteit op het aardmagnetisch veld hier bij ons en het voorspellen van de kans op noorderlicht.
Voor onze werkgroep radioastronomie kunnen de metingen uitsluitsel geven bij de registratie van de waarnemingen op 20.1 MHz. Waarbij we de inpakt willen registreren van de zonnevlammen die een CME (Coronal Mass Ejection) veroorzaken. Normaal 3 tot 5 dagen na de uitstoot van de plasmawolk.
Opstelling: Twee sensoren kruislings boven elkaar: één noord – zuid gericht en één oost – west gericht.

De sensoren zijn ingegraven op een diepte van 1/2 meter in een doos die hermetisch is gesloten en de sensoren moet beschermen tegen vocht. De sensoren zijn verbonden met de monitor. De monitor is verbonden met een computer waarmee wij 24 op 24 uur de verschillen in sterkte van het aardmagnetisch veld registreren.
De magnetometer is ontwikkeld door twee radioamateurs: Kusten Hansky (DL3HRT) en Dirk Langhenbach (DG3DA). Oorspronkelijk met het doel om fotografen in staat te stellen klaar te staan wanneer het noorderlicht verschijnt.

De grootste en langstdurende magnetische storm die ooit door SAM-magnetometers werd geregistreerd duurde 3 dagen, van 29 tot 31 oktober 2003.
Hier wordt het magnetogram getoond voor deze 3 dagen. De magnetische componenten zijn in Duitsland geregistreerd vanuit Honnef (Bx), Frankfurt am Main (By) en Felsberg (Bz).