Dirk, ON4AWU gaf een voordracht op 17 Februari 2023 : Magnetic Loop antennes.

Magnetic Loop Antennes

ON4BCB, had een idee om een workshop te initiëren:
 
Voor degenen die graag antennes bouwen, maar niet veel ruimte hebben of willen beginnen, is een magnetic loop een goede optie. Natuurlijk komt er wel wat mechanica bij kijken.
Voor degenen die zo’n antenne willen bouwen, heb ik enkele stukken Hardline coax 7/8″. Dit is een dikke coaxiale kabel met een volledig koperen mantel en een koperen buis als binnenste geleider. Je kunt deze perfect gebruiken om een loopantenne te maken. Je kunt de buitenmantel of de binnenmantel gebruiken.
Je kunt deze stukken coaxiale kabel samen met de bijbehorende klemmen gratis bij mij krijgen, op voorwaarde dat je er ook daadwerkelijk een antenne mee maakt!
 
 
“Ik heb al eens een eenvoudige loop gemaakt voor mijn ontvanger (met een diameter van ongeveer 1 meter) met een kleine trimmer-condensator uit een radiootje (zie foto in de bijlage). Voor het echte werk ga ik natuurlijk zelf een variabele condensator maken :-)”
 
Tony ON4CEQ was te gast bij de Lierse Radioamateurs om zijn ervaringen met het zelfbouwen en gebruiken van de magnetic loop-antenne te delen. Wanneer deze antenne correct ontworpen en gebouwd wordt, kan ze de vergelijking met een dipool- of vertical-antenne doorstaan. Tegelijkertijd biedt ze de mogelijkheid van een uiterst compacte vorm en de mogelijkheid om de antenne af te stemmen op verschillende frequentiebanden.
Daarnaast is deze antenne minder gevoelig voor storingen, waardoor in sommige gevallen de ontvangen signalen minder sterk zijn, maar wel beter verstaanbaar. Het gedemonstreerde model heeft een efficiëntie van 90% op 28 MHz, maar kan worden gebruikt tot 14 MHz, waar de efficiëntie nog 40% bedraagt.
Naast de zelfgebouwde condensator werd ook het voedingssysteem uitgebreid besproken.
Voor het talrijk opgekomen publiek dat zelf aan de slag wilde, was er een stuk dikke CATV-coaxkabel beschikbaar. Afgaande op de reacties kunnen we binnenkort veel stations met een magnetic loop verwachten…