Winlink

Zaterdag 28 februari 2006

2e EDITIE WORKSHOP WINLINK en WEATHERFAX door Walter ON4BCB.

Als je draadloos e-mails wilt verzenden, kun je dit doen via je GSM, hotspots en andere netwerken binnen bereik. Op plaatsen ver weg, zoals op zee, ben je afhankelijk van kostbare satellietcommunicatie of het commerciële SailMail, dat werkt via kortegolf. Als gratis alternatief voor SailMail is er Winlink, een betrouwbaar systeem waarmee je gratis tekstberichten kunt verzenden en ontvangen vanuit elke locatie ter wereld. Bovendien kun je dagelijks kiezen uit een catalogus met meer dan 90 actuele weerkaarten in GRIB-formaat, die gedetailleerde weersinformatie voor het gewenste gebied op je computer tonen.

Hoewel Winlink een betrouwbaar systeem is, vereist het enig begrip van de werking en instellingen van de apparatuur. Tijdens de workshop zal Walter ON4BCB aan de hand van een werkend Winlink-station alle technische aspecten behandelen om betrouwbare communicatie te garanderen. Ter plaatse zullen e-mails worden verzonden en ontvangen, en we zullen live weerkaarten bestellen die kort daarna worden ontvangen.

Na de presentatie over Winlink zal Bert ON4XB demonstreren hoe je klassieke weerkaarten (weatherfax) kunt ontvangen. Hiervoor heb je alleen een kortegolfontvanger met SSB en een computer nodig. Een kabeltje tussen de ontvanger en de geluidskaart van de computer is voldoende.