De deur naar de 10 Meter Radioshack

Beste bezoeker,

Wat is een Radioshack? Een Radioshack is een speciale ruimte waar zenders, ontvangers en versterkers worden geplaatst om verbindingen tot stand te brengen.

U bevindt zich hierbij naast de shack (radiokamer) van 10 meter. Net als de radiokamers van 160 en 40 meter, zijn dit redelijk afgelegen locaties. Toch zijn we verbonden met onze lokale “server” in de grote zaal op de begane grond. Als u naar boven kijkt, ziet u 2 antennes boven elkaar op de mast staan. Deze antennes maken het mogelijk dat we bijna de hele wereld kunnen bereiken, als de zonneflux (zie hieronder) ons goed gezind is. De antennes bevinden zich zo’n 30-35 meter boven de begane grond en zijn handgemaakt en geplaatst door wijlen Marc (ON5OT).

De condities (de mogelijkheid om veel verbindingen te maken) om plezier te kunnen beleven op 10 meter, hangen af van de zon (de zonneflux). Er bestaat een cyclus die 11 jaar duurt. Deze cyclus heeft de vorm van een vervormde sinus: hij stijgt zeer langzaam (van minimum naar maximum) en daalt vervolgens zeer snel (van maximum naar minimum). Op het hoogtepunt van de cyclus maken we meer dan 2000 verbindingen met de hele wereld tijdens een weekend, maar op het dieptepunt zijn het er slechts 50 tot 100 (voornamelijk met Belgische en Nederlandse stations).

Onze frequentieband is meestal open van ‘s ochtends 6-7 uur tot ‘s avonds 21-22 uur. Zelden is hij 24 uur per dag open om verbindingen te maken. We beheren deze band meestal met 4 tot 6 operators. We werken in shifts van 2 uur, waarbij we een uur als operator werken en daarna een uur besteden aan het opsporen van andere stations en deze doorgeven aan de hoofdoperator, de “runner”.

Onze “shelter” hierboven wordt eigenlijk maar 2 keer per jaar gebruikt door een groep enthousiaste radio-fanaten. Gedurende het hele jaar wordt de locatie echter onderhouden door de leden van de club. We hebben geen minibar, maar wel WiFi en een zeer effectieve verwarming. Onze versterkers geven zoveel warmte af dat we zelfs in de winter onze deur wagenwijd openhouden om wat koelte binnen te laten.

Vanaf ons dakterras heb je een prachtig gratis overzicht op het antennepark van onze club. Drankjes worden er niet geserveerd, maar we verwelkomen elk voorstel om daar iets aan te veranderen.

10 meter – een leuke band. Love it or leave it.

Lierse Radioamateurs

QR Code : POORT 10m