De poort naar de 80 Meter Radioshack

Welkom bij de 80 Meter Radioshack!

Heb je ooit gehoord van een Radioshack? Het is een speciale ruimte waar radiozendapparatuur, ontvangers en versterkers worden geplaatst om verbindingen tot stand te brengen. Radioamateurs voelen zich helemaal thuis in hun eigen shack.

Bij ons vind je een unieke Radioshack op het dak van ons fort. Het maakt deel uit van een van de zes ruimtes die we gebruiken tijdens internationale multi-radio contestwedstrijden. Ons conteststation, ook bekend als het wedstrijdstation, staat wereldwijd bekend onder de roepletters OT5A.

Gedurende 48 uur verblijven we hier, dag en nacht, om zoveel mogelijk verbindingen te maken. Vooral ‘s nachts maken we gebruik van de 80-meterband, die zich bevindt tussen 3,5 en 3,8 MHz. Meestal richten we ons op het maken van verbindingen binnen Europa, maar met de juiste luisteraar kunnen we zelfs tot bij onze Australische onderburen komen tijdens de grayline.

Overdag zijn deze frequenties over het algemeen vrij rustig vanwege de invloed van zonlicht en propagatie. Het is dus een uitdagende taak om verre verbindingen te maken! Buiten de wedstrijden blijft deze ruimte nagenoeg leeg en afgesloten, waardoor het een intrigerende en mysterieuze plek is.

Lierse Radioamateurs

QR Code : POORT 80m